Mangulica je vrsta svinje koja je već vekovima karakteristična za ova podneblja.

Mangulica je vrsta svinje koja je već vekovima karakteristična za ova podneblja. U Srbiji je glavni trgovac svinjama bio Miloš Obrenović, koji je počeo svoj trgovniski izvoz sa rasama takozvane šumadijske svinje, koja se vremenom mešala sa postojećim rasama, stvarajući novu rasu pod nazivom mangulica. Od 1850. godine u periodu od 100 godina ova sorta je bila natraženija na svetu jer u to vreme osim mesa velika tražnja je bila i za mast i za slaninu.
Meso mangulice spada u grupu mesa sa većim sadržajem masti. Sveže meso je tamnije od mesa drugih rasa, snažnog mirisa, sočno, nežne građe i boljeg ukusa. Debljina slanine na ledjima je oko 6cm, ali nakon dostizanja težine od 120kg kod krmača i 140 kg kod nerastova dalji prirast se ostvaruje prevashodno stvaranjem masnih naslaga i tada pri ograničenom kretanju dostižu i do 250 – 300kg, a debljina slanine na ledjima dostigne i do 25cm. Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu obavio je ispitivanje mesa mangulica. Rezultati su pokazali da prosečan sadržaj masti u uzorcima mesa iznosi 33,25%, a u slanini 86,21%. Konzumiranje ovog mesa dovodi do stvaranja HDL tzv. “pozitivnog” holesterola, što je pogodno za osobe sa povišenim nivoom masnoća u krvi. U pogledu holesterola, meso mangulica pokazuje značajne razlike u odnosu na uzorke mesa ostalih svinja na našem području. Sadržaj holesterola u mesu mangulica je niži za 50-75% u odnosu na druge rase.
Zbog izvanrednog ukusa mesa i slanine, šunke od mangulice se izvoze u Španiju, gde se od njih pravi poznata “Serrano” šunka (jamón ibérico).
U našoj ponudi nalaze se proizvodi od čistokrvnih, rasnih, crno-lastavičastih mangulica iz kontrolisanog stada, starih 1.5 godine i prosečne težine oko 150kg. To je idealno doba i težina za ovu rasu, kada su meso i slanina sazreli, punog su ukusa i mirisa, uz smanjeni sadržaj vode, što su preduslovi za premijum proizvode.
Naši proizvodi od mangulice su kvalitetan delikates i preporučujemo ih svim gurmanima – za uživanje u sporom konzumiranju.

Zatvori izbornik